Wykres cosinusa
Piotrek: Witam,
| | 1 | |
Nie umiem narysować wykresu cos |
| x. Wiem jak wyglada, jaki jest okres i w ktorych |
| | 2 | |
miejscach sa miejsca zerowe bo widzialem narysowany juz wykres i wszystkie wlanosci tej
funkcji, ale np nie wiem jak te miejsca zerowe sa obliczane. za bardzo tez nie wiem jak sa
wyznaczane inne charaktrystycxzne punkt pomagajace w narysoawniu

prosze o pomoc
1 lut 13:46
J:
| | 1 | |
miejsca zerowe cosx , to x = π/2 + kπ ...zatem : |
| x = π/2 + kπ ... i liczysz nowe |
| | 2 | |
miejsca zerowe , wartość funkcji cosinus zawsze zawiera się w zbiorze: <−1,1>
1 lut 13:52
Piotrek: Dziekuję

mam jeszcze jedno pyanie odnoscie rownania
| | 3 | |
Moje rozwiązania to x= |
| π+kπ; k∊C i to rozwiazanie mi zgadza z tym w ksiazce |
| | 4 | |
| | 1 | |
i drugie rozwianie x=− |
| π+kπ; k∊C ktorego nie mam juz podanego w rozwiazaniach  i |
| | 4 | |
zabradzo nie wiem czy powinienem je napisac w odpowiedzi
1 lut 14:38