całka, zamiana zmiennych
mto: oblicz v brył ograniczonej przez pow. o równaniu:
(x2+y2+z2)2=z3
teraz na początek widać że wygodnie będzie zastosować współrzędne sferyczne :
x=rsinαcosβ
y=rsinαsinβ
z=cosα
0≤β≤2π 0≤α≤π teraz jak zmienia sie r ?
mamy
r=(x2+y2+z2)1/2
r2=(x2+y2+z2)
r4=(x2+y2+z2)2
teraz
r4=r3cos3α (=z3)
stąd
r=cos3α ale r≥0 zatem 0 ≤r≤cos3α
jeszcze jakobian = r2sinα
i mamy
całkę potrójną od 0 do 2π od 0 do π i od 0 do cos3α z funkcji r2sinα dr dα dβ
zgadza się ?
1 lut 13:43
mto: mógłby ktoś sprawdzić ?
1 lut 14:33
mto: up
1 lut 16:51
mateo: up
1 lut 22:06