punkt należący do prostej
:): jeśli punkt A= (a, −√2) należy do prostej l o równaniu y=2√2x−4, to ile równa się a?
1 lut 13:36
J:
podstaw za y = −√2 oraz za x = a .. i oblicz...
1 lut 13:38
:): zrobiłam tak, ale wychodzi mi zły wynik
1 lut 13:49
J:
pokaż obliczenia...
1 lut 13:54
:): −√2=2√2a−4 /+4
−√2+4=2√2a /:2√2
(−√2+4)/2√2=a
(2√2+4)/4
1 lut 14:00
:): =a (zapomniałam dopisać)
1 lut 14:02
J:
| | 4−√2 | | (4−√2)√2 | | 4√2 − 2 | | 2√2−1 | |
a = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 2√2 | | 4 | | 4 | | 2 | |
1 lut 14:03