Granica
Kamix: Witam wszystkich, mam problem z policzeniem takiej granicy, liczę ją de l`Hospitalem, ale
wychodzi mi −
∞ 
/
przy x dążącym do 0.
Bardzo proszę o powolne rozpisanie.
1 lut 13:32
Maslanek: | | x cosx − sin x | | cosx − xsinx − cosx | |
lim |
| = H = lim |
| = lim |
| | x*sinx | | sinx+cosx | |
1 lut 13:38
Kamix: Ok dziękuję, ten przykład już rozumiem, a ten?
limxlnx przy x dążącym do 0 z prawej strony. Nie wiem jak tutaj rozpisać xlnx żeby pojawiło się
dzielenie i żebym mógł zastosować de l`Hospitala.
1 lut 13:47