pochodna
Piotrek: pochodna tego
| | 1 | | 1 | |
f'(x)= |
| * |
| (x2+1)−0,5 |
| | √1+x2 | | 2 | |
czy to tak?
1 lut 12:11
J: nie ...
1 lut 12:15
Piotrek: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
f'(x)= |
| * |
| − |
| = |
| − |
| czy tak? |
| | √1+x2 | | 2√1+x2 | | 2 | | 2(x2+1) | | 2 | |
1 lut 12:25
Piotrek: up
1 lut 12:50
J:
| | 2x | |
dobrze.., tylko w liczniku drugiego ułamka ma być: 2x... |
| |
| | 2√1+x2 | |
1 lut 12:55
Piotrek: teraz musze wyznaczyc ekstremum
f'(x)=0 <=> (x−1)2=0
dla x=1 może być ekstremum
pochodna od −nieskonczonosci do 1 rosnie, w 1 ma wartosc 0, i potem znowu rosnie, jest
ekstremum czy nie
1 lut 13:10
J:
a skąd f'(x) = 0 dla x = 1 ...?
1 lut 13:14
1 lut 13:18
J:
dobra... teraz ustal, czy pochodna zmienia znak ...
1 lut 13:22
Piotrek: zmienia z dodatniego na 0 i z 0 na dodatni
1 lut 13:23
J:
w punkcie x = 1 nie zmienia znaku , jest cały czas ujemna ..
1 lut 13:29
Piotrek: czyli nie ma ekstremum,
teraz punkty przegiecia
| | x2+1−x*2x | | −x2+1 | |
f''(x)= |
| = |
| |
| | (x2+1)2 | | (x2+1)2 | |
−x
2+1=0
x=1 v x=−1
sprawdzic czy zmienia znak, jak zmienia to jest punkt jak nie to nie ma
1 lut 13:32
J:
..tak..
1 lut 13:37
Piotrek: F(x,y)=e
−√2x2+3y2 pochodna z tego
| | 1 | | 1 | |
F'x(x,y)=e−√2x2+3y2*(− |
| )* |
| *4x |
| | 2 | | √2x2+3y2 | |
czy tak?
1 lut 14:05
J:
..tak...
1 lut 14:07