przedział monotoniczności
matiii: Podaj przedział monotoniczności funkcji y=x2*e−x
1 lut 12:10
J:
f'(x) = 2x*e−x − x2*e−x = xe−x(2 −x) ... i teraz analizuj pochodną...
1 lut 12:13
matiii:
1 lut 12:25
matiii: f(x)rośnie w przedziale od (−
∞,0) i (2,
∞)
maleje w przedziale <0,2>

1 lut 12:27
J:
gałązie paraboli w dół ...
1 lut 12:29
matiii: *** rośnie przy 1,+∞ maleje −∞,1***
czemu? przy x2 jest "+"
1 lut 12:31
J:
... przy x jest minus: x(2−x) = −x2 + 2
f'(x) > 0 dla x ∊ (0,2)
f'(x) < 0 dla x ∞ (−∞,0) U (2,+∞)
1 lut 13:01
paw:
2 lut 11:37
paw: coś takiego?
2 lut 11:37
J:
..tak...
2 lut 11:39