trygonometria
filipooo: niech x0 b edzie największym umjemnym roziązaniem równania cos2x + 5sinxcosx +5cos2 x = 0
oblicz tg x0
nie wiem czy dobrze robie najpierw obliczylem cos2x i wyszlo mi 2cos2 x −1+5sinxcosx + 5cos2
x=0
potem za cosx podstawilem t.
i wyszlo mi 5sinxt +7t2 −1=0
i moge niby z tego obliczyc wierzchołek ale nie wiem do konca co mi to daje, a moze wgl zle
mysle
1 lut 12:10
filipooo: dump
1 lut 13:57
Tadeusz:
... Ty czytasz treść zadania?
1 lut 14:01
ICSP: Równanie w którym każdy składnik mnoży dwie niewiadome. Podziel je przez cos2x
1 lut 14:15
filipoo: icsp. mozesz wyjasnic dokladniej?
1 lut 14:26
Tadeusz:
... podzielić też nie potrafi
1 lut 14:29
ICSP: sin2x = sinx * sinx − mnoży dwa sinx
sinxcosx = sinx * cosx − mnoży sinx oraz cosx
cos2x = cosx * cosx − mnoży dwa cosx
Mamy :
6cos2x + 5sinxcosx − sin2x = 0 // : cos2x ≠ 0 (Sprawdź wcześniej przypadek cosx = 0)
6 + 5tgx − tg2x = 0
Dalej nie powinno być problemów.
1 lut 14:29
Tadeusz:
| cos2x−sin2x | | 5sinxcosx | | 5cos2x | |
| + |
| + |
| =0 |
| cos2x | | cos2x | | cos2x | |
1 lut 14:33
filipoo: dzieki wielkie. ja po prostu mialem troche inny pomysl na to zadanie dlatego nie rozumialem.
dzieki
1 lut 16:34