Badanie funkcji :)
Om20:

Cześć tu znowu ja

Proszę jedynie o znalezienie ewentualnych błędów
1. dziedzina
D: R \ {−2;2}
2. m zerowe
Δ= 73
3. przeciecia z OY
f(0) = −2
4. granice na krańcach dziedziny
lim
x→+∞ = −2
lim
x→−∞ = −2
lim
x→−2− = −
∞
lim
x→−2+ = +
∞
lim
x→2− = −
∞
lim
x→2+ = +
∞
5. asymptoty
pionowe
x= −2
x= 2
poziome
y= −2
brak skośnych bo istnieją poziome
[P[6. ekstrema, monotoniczność]
brak estremów
funkcja malejąca na całej dziedzinie
[P[7. punkty przegięcia, wypukłości]
f ''(x)= U{6x(x
2+12){(x
2−4)
3}
punkt przegięcia w x=0 i f(x=0) = =−2 (0;−2)
wypukła dla x ∊ (−
∞,−2)u(0,2)
wklęsła dla x ∊ (−2,0)u(2;+
∞)
Wykres prezentuje to co mi wyszło z powyższych danych.