Ekstrema i przedziały monotoniczności
rafal: Proosze pomóżcie! Wyznaczyć ekstrema lokalne i przedziały monotoniczności
F(x)=4x + 1/x
1 lut 11:56
J:
potrafisz policzyć pochodną...?
1 lut 12:00
Czarek: Wyznacz dziedzinę, a później policz pochodną.
1 lut 12:02
rafal: chodzi mi o końcowe rozwiążanie bo wychodzi mi tam, że f min jest większe od f max
1 lut 13:40
J:
gdzie masz ekstrema...?
1 lut 13:43
rafal: w −0,5 i 0,5 . ale wychodzi że f min czyli f od −0,5 jest większe od f max.
1 lut 14:30
J:
fmax = f(−0,5)
fmin = f(0,5)
1 lut 14:33
rafal: no i tak. ale czy wartość f max po podstawieniu do funkcji pierwotnej może być mniejszy niż f
min?
1 lut 14:37
J:
pamiętaj,że to są ekstrema lokalne...
1 lut 14:39
rafal: czyli?
1 lut 14:40
J:
minimum lokalne, może być wieksze od maksimum lokalnego
1 lut 14:42