| 1 | ||
jeśli tgα=−1 | , to iloczyn sinα*cosα jest równy? | |
| 3 |
| sinα | ||
wiem że trzeba skorzystać ze wzoru tgα= | , dlatego sobie rozpisałem: | |
| cosα |
| sina | −4 | 3 | |||
= | => −4cosα=3sinα czyli cosα=− | sinα | |||
| cosa | 3 | 4 |
| sinx | sinx | cos2x | ||||
sinx*cosx = | *cos2x = | * | − dzielimy w 2 | |||
| cosx | cosx | sin2x+cos2x |
| sinx | 1 | tgx | ||||
= | * | = | ||||
| cosx | tg2x+1 | tg2x+1 |
| 4 | 4 | |||
tgx=− | to sinx= − | cosx | ||
| 3 | 3 |
| 3 | 4 | |||
sin2x+cos2x=1 ⇒ 16cos2x+9cos2x= 9 ⇒cosx=± | to sinx=± | |||
| 5 | 5 |
| 12 | ||
sinx*cosx= − | ||
| 25 |