matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica funkcji
POMOCY :
Oblicz granice
ln(cosx)
lim
x→0
tgx
2
Mógłby mi ktoś z tym pomóc?
1 lut 11:11
john2:
ln(cosx)
0
lim
x−>0
=
H
[
]
tg(x
2
)
0
1
* (−sinx)
cosx
= lim
x−>0
=
1
* 2x
cos
2
(x
2
)
−tgx
0
= lim
x−>0
=
H
[
]
2x
cos
2
(x
2
)
0
1
−
cos
2
x
= lim
x−>0
2cos
2
(x
2
) − 2x * 2cos
2
(x
2
) * (−sin(x
2
)) * 2x
cos
4
(x
2
)
= ...
1 lut 13:30