równanie różniczkowe
matroz: Witam, proszę o pomoc w rozwiązaniu prostego równania (całka ogólna)
y"+(1/x)y'=0
1 lut 03:26
zombi: Nie miałem równań różniczkowych, ale ja zrobiłbym to tak
t = y', czyli
| t' | | −1 | |
| = |
| obustronnie całkując |
| t | | x | |
lnt = −lnx
| | 1 | | 1 | |
lnt = ln |
| , czyli t = |
| , więc |
| | x | | x | |
| | 1 | |
y' = |
| , czyli y = lnx. |
| | x | |
Sprawdźmy
| | 1 | | 1 | |
natomiast |
| y' = |
| , działa. |
| | x | | x2 | |
1 lut 04:03
matroz: będzie ok, tylko zapomniałeś o stałej przy całkowaniu, bo Wolfram dał wynik c1ln(x) + c2
jak doszedłeś do tego ze całka z t'/t to ln(t)? niby jest taki wzór, że całka z
pochodna/funkcja = ln(funkcja)+c, ale z czego to wynika?
1 lut 12:16
zombi: Różniczkowania funkcji złożonej ln(f(x)) ? Przecież wzory na całki biorą się z
różczniczkowania, więc ten także wyprowadza się podobnie.
1 lut 12:33
matroz: ok już wyprowadziłem, dzięki
1 lut 13:13