g
macierz: Wyznaczyc baze i wymiar przestrzeni liniowej
W = {(x, y, z, t) ∈ R4: x − 2z + 3t = −x + y + 2z = 0}.
Gdybym miał x − 2z + 3t i −x + y + 2z
to wtedy po prostu x i y bym wyznaczył, a jak w tym przypadku to zrobić ?
1 lut 02:33
Gray: Z warunku wynika, że x=2z − 3t oraz y=x−2z = 2z−3t−2z = −3t, stąd
W={(2z−3t,−3t,z,t):z,t∊R}.
Ponieważ (2z−3t,−3t,z,t) = (2z,0,z,0) + (−3t,−3t,0,t) = z(2,0,1,0)+t(−3,−3,0,1),
zatem masz bazę: (2,0,1,0), (−3,−3,0,1); masz więc i wymiar: dimW=2.
1 lut 09:13
macierz: ale to czemu mam zapisane:
x − 2z + 3t = −x + y + 2z = 0
a nie:
x − 2z + 3t = 0 i −x + y + 2z = 0
?
Jest jakaś różnica ?
1 lut 20:49
macierz: ?
1 lut 21:35
Godzio:
Nie ma różnicy.
1 lut 21:36