Elektrotechnika - wartość skuteczna
Draghan: Elektrotechnika − wartość skuteczna.
Jak wyżej.
Wartością skuteczną napięcia (w obwodzie prądu sinusoidalnie zmiennego), kiedy
mam daną postać zespoloną U, będzie moduł zespolony tego U, prawda?
Pytam, bo już zgłupiałem − albo się czegoś źle nauczyłem, albo mam błąd w zadaniu.
1 lut 02:03
kyrtap: Mimo że jestem z elektrotechniki to nie pomogę niestety
1 lut 02:04
Draghan: kyrtap, liczyłem na Ciebie.
1 lut 02:05
kyrtap: to się przeliczyłeś
1 lut 02:06
kyrtap: Draghan jak poszło z fizy?
1 lut 02:09
Draghan:
1 lut 02:10
Draghan: Żałośnie. Czeka mnie poprawka.
1 lut 02:11
kyrtap: ja zawsze myślałem że wymiatasz z fizyki
1 lut 02:12
Draghan: Bez solidnych podstaw u nas ciężko. Ludzie po mat−fizie mają problemy, a co dopiero ja po
technikum.

Ale się nauczę, tylko dotąd czasu nie miałem, bo z matmy też byłem w tyle.
1 lut 02:14
kyrtap: widziałem jakie zadania ma koleżanka z budownictwa
1 lut 02:16
Draghan: Tak dla zobrazowania (tylko pierwsze koło z dwóch, teraz wyniki się pogorszą jak odda

):
pościgowcy pierwszaki
zaliczyło 32 65
pisało 123 170
Zważ na liczbę powtarzających
1 lut 02:18
kyrtap: bywa
1 lut 02:21
kyrtap: ale to co już pewne że poprawiasz?
1 lut 02:41
Draghan: Yup. Pierwszego nie zaliczyłem, drugie też słabo poszło.
Mam jeszcze szansę w pierwszym terminie podejść do egzaminu, jak we wtorek cały semestr
zaliczę... Więc nope − termin poprawkowy mnie wzywa!
1 lut 02:45
kyrtap: dasz radę, będę mocno trzymał kciuki
1 lut 02:47
Draghan: Dzięki.

Nadal nie wiesz, jak to jest z tą wartością skuteczną?
1 lut 03:02
kyrtap: nie ja mam elektrotechnikę rozbitą i zaczynam w drugim semestrze teorią obwodów
1 lut 03:11
Draghan: Może
bezendu jutro wpadnie, albo
Marcin − chyba któryś będzie wiedział...

Ja lecę spać. Dobranoc.
1 lut 03:15
Marcin: Wartość skuteczną napięcia ja liczyłem dzieląc wartość maksymalną przez
√2 
Niestety nie do końca wiem jak to zrobić, kiedy masz podaną wartość zespoloną (pierwszy raz
słyszę o czymś takim). Może część zespolona =0?

Znam to:
| | Umax | |
Usk= |
| − dla sinusoidalnego oczywiście. |
| | √2 | |
Gdzie U
max, to wartość maksymalna napięcia.
1 lut 04:50
Draghan: Muszę egzamin z elektrotechniki na ≈ 100% napisać, żeby w ogóle zdać.
Marcin, stosuje się to, kiedy masz podaną funkcję u(t), gdzie znana jest amplituda
(właśnie to jest wartość maksymalna).
Warunek Im(Z) = 0 dotyczył rezonansu, gdzie Z − impedancja.
Kurde, zagwozdka. Dotychczas byłem pewny, że |U
zesp| = U
sk, a w jednym jedynym zadaniu
trafiłem na takie coś:
| | j80 + 20 | |
Uzesp = Izesp*(−jXc) = |
| * (−30j) = 141,2 − 94,1j [V] |
| | 17 | |
U
sk =
√(141,2)2 + (−94,1)2 = 94,8 [V]
Ale przecież
√(141,2)2 + (−94,1)2 = 169,7
≠ 94,8...
1 lut 07:36
Draghan: Up?
1 lut 13:17
Hajtowy: bezendu wzywam Cię
1 lut 19:17