całka
kyrtap: Jak policzyć
0
∫ e do potęgi 3√x dx
−∞
1 lut 01:17
zombi: t = x1/3
1 lut 01:26
kyrtap: ktoś pomoże ?
1 lut 01:26
kyrtap: ok mistrzu tylko teraz pytanie o co chodzi z tym −
∞
1 lut 01:27
Abey: poczytaj o rozwiązywaniu całek niewłaściwych
1 lut 01:30
kyrtap: Zombi jakoś mało mi daje to podstawienie
1 lut 01:33
jakubs: Najpierw obliczysz sobie całkę nieoznaczoną, a później będziesz się bawił dalej
1 lut 01:36
Saris: t=x1/3
x=t3
potem przez części.
1 lut 01:37
kyrtap: tylko nie wiem jak policzyć
podstawiam za
3√x = t
1 lut 01:38
jakubs: zatem 3t2dt=dx
1 lut 01:39
Saris: wylicz dx i podstaw a potem za x podstaw t3.
Działa? Działa.
1 lut 01:40
zombi: No i jakubs wyjaśnił sprawę
1 lut 01:40
kyrtap: no fakt

sory Panowie ale mało robiłem tych całek nie zawsze jest czas
1 lut 01:40
kyrtap: Przepraszam
1 lut 01:40
kyrtap: Wybaczycie mi?
1 lut 01:42
Saris: Nie
| | dx | |
∫ |
| widzi ktoś rozwiązanie, bo mózg mnie boli. |
| | x2√lnx | |
| | dt | |
doszedlem do postaci |
| |
| | et*t | |
1 lut 01:53
jakubs:
1 lut 01:53
Saris: t1/2*
1 lut 01:54
jakubs: Saris no średnio coś z tą całką. Wolfram też mówi o jakiejś funkcji "error".
1 lut 01:55
kyrtap: są błędne całki ?
1 lut 01:57
1 lut 01:58
Saris: to nie jest całka elementarna
erf(x) to funkcja błędu...
Hehe to ciekawe, takie zadanie było na egzaminie dwa lata temu tylko w od 1 do e, obliczyć.
1 lut 02:00
razor: masz zdjęcie tego egzaminu?
1 lut 02:03
zombi: To nie jest elementarna całka. Erf to funkcja błędu zdefiniowana jako
| | 2 | |
erf(x) = |
| ∫ 0x e −t2dt. A całeczka ∫e −t2dt jest nieelementarna  |
| | √π | |
1 lut 02:03
zombi: To zadanie, o ile się nie mylę można policzyć szacując tę całkę przez inną całeczkę.
1 lut 02:05
kyrtap: zombi mądra głowa
1 lut 02:07
1 lut 02:09
zombi: Będzie jak obstawiam (bez liczenia) rozbieżna, więc trzeba porównać z inną całeczką
elementarną, która będzie również rozbieżna do +∞ albo −∞.
J − twoja całka,
X − jakaś elementarna, którą będziemy szacować.
Jeśli X rozbieżna do +∞ i J ≥ X, to J również rozbieżna do +∞
Jeśli X rozbieżna do −∞ i J ≤ X, to J również rozbieżna do −∞
1 lut 02:10