Ile jest różnych liczb czterocyfrowych, w których...
paula: Ile jest różnych liczb czterocyfrowych, w których zapisie cyfra 5 występuje:
a)2 razy
b)nie więcej, niż dwa razy
Jakby ktoś był tak miły żeby to rozpisać bo ja próbowałam i wychodzą mi wszystkie wyniki oprócz
tego prawidłowego
1 lut 00:03
PW: A pamiętałaś, że na pierwszym miejscu takiego czterowyrazowego ciągu, który jest modelem
matematycznym liczby czterocyfrowej, nie może stać 0?
1 lut 00:11
paula: tak, uwzględniałam to... wypisywałam 5 na różnych pozycjach i później liczyłam ile jest
możliwości obstawienia pozostałych miejsc ale nic z tego..
1 lut 00:15
PW: Wszystkich ciągów zawierających dwie piątki (nie zwracamy uwagi na początkowe 0) jest
(wybieramy dwa miejsca spośród czterech dla cyfr 5, na każdym z 2 pozostałych może być jedna z
9 pozostałych cyfr).
Teraz trzeba od tego odjąć liczbę 4−wyrazowych ciągów z dwiema piątkami, w których jest na
początku 0.
1 lut 00:23
paula: no ok. i teraz:
| | | |
cztero−wyrazowy ciąg z dwiema piątkami, w których na początku jest 0 to | ·1·8 |
| | |
(no bo ja o rozumiem tak że wybieram 0 na jeden sposób i drugą cyfrę na 8 sposobów − bez 0 i 5)
i kiedy odejmuję to, to nie wychodzi tyle co powinno, bo 486−48=438 , a wynik to 459...
1 lut 00:40
Eta:
No to może tak:
a) piątka dokładnie dwa razy
5| xxx na pierwszym miejscu piątka i wybieramy jedno miejsce z trzech dla drugiej piątki
i na pozostałe dwa miejsca jedną z dziewięciu
i mamy 1*3*9*9= 243 takie liczby
teraz na pierwsze miejsce jedna z ośmiu ( bez zera i bez piątki)
i wybieramy dwa miejsca z trzech dla dwu piątek a na pozostałe miejsce jedna z dziewięciu
| | | |
i mamy: 8* | *9= 8*3*9= 216 takich liczb |
| | |
razem : 243+216=
459 takich liczb
1 lut 01:17
paula: czemu 1*3*9*9 a nie 1*3*9*8 ? przecież (chyba) nie można tu powtórzeń użyć.
| | | | | |
tak samo 8* | *9 jak dla mnie powinno być 8* | *8 |
| | | |
1 lut 01:26
Eta:
b) piątka nie więcej niż dwa razy, czyli
2razy −−−− to 459 takich liczb ( z zad a)
1raz to 5|xxx 1*9*9*9= 729
jedna z ośmiu na pierwsze miejsce i wybieramy jedno miejsce z trzech dla piątki
a na dwa miejsca już każda z dziewięciu
to mamy 8*3*9*9=1944
teraz sytuacja bez piątek
czyli na pierwsze miejsce jedna z ośmiu ( bo bez piątki i bez zera)
a na pozostałe trzy miejsca już dowolna z dziewięciu
mamy: 8*9*9*9=5832
razem mamy : 459+ 729+1944+5832= 8964 takie liczby
1 lut 01:28
Eta:
Czytaj treść ze zrozumieniem

liczby mają być
różne a nie
cyfry
jasne?
1 lut 01:29
Eta:
Sprawdź w odpowiedzi, jeżeli masz odpowiedź do tego zadania
1 lut 01:31
Eta:
No i masz"babo placek"

............... poszła spać
1 lut 01:33
paula: a okej. super, dziękuję bardzo
1 lut 01:33
Eta: No, a już myślałam,że poszłaś spać w przekonaniu,że wiesz lepiej
jak rozwiązać zadanie .......niż ja
1 lut 01:35
paula: nie, nie.

siedziałam i analizowałam po kolei. jak już się okazało, że przez moja głupotę
(nie było przecież, że nie mogą się powtarzać) to mi nie wychodziło to już wszystko jest jasne

dziękuję bardzo!
1 lut 01:38