Liczby (?) -,-
Natalia: 1) Ile jest liczb naturalnych trzycyfrowych podzielnych przez 3?
2) ile jest wszystkich szcześciocyfrowych naturalnych liczb nieparzystych?
Jak takie coś się oblicza?..
23 lis 17:34
Natalia: Pomocy!
23 lis 19:11
Natalia: Czy jest ktoś w stanie to zrobić i co nieco wytłumaczyć?
23 lis 20:04
BiebrzaFun :
a1=102
r=3
an=999
teraz ze wzoru na n−ty wyrazy oblicz n
24 lis 07:54
Nikka: Zad. 1
102, 105, 108, 111,...999 − kolejne liczby naturalne podzielne przez 3, tworzą one ciąg
arytmetyczny gdzie a1 = 102 i r = 3
an = a1 + (n−1)*r
999 = 102 + (n−1)*3
i jak napisał BiebrzaFun z powyższego wzoru obliczasz n
24 lis 08:05
BiebrzaFun : 2)
a1=100001
an=999999
r=2
teraz ze wzoru na n−ty wyrazy oblicz n
24 lis 08:07