Parametryzacja
justyn: Mam do policzenia całkę z f. zespolonej.
1) Jak znaleźć parametryzację dla odcinka mając dane z1 = −i, z2 = i. Mam z tym problem.
2) Co parametryzujemy trygonometrycznie ?
31 sty 23:00
PW: Coś, co się zmienia od −i do i, ma opis
−i + ti, t∊[0, 2]
i(t−1), t∊[0, 2]
albo
it, t∊[−1, 1].
31 sty 23:25
justyn: czy mógłabym prosić o rozpisanie tego sposobu ?
31 sty 23:32
justyn: i jak podstawić to do : z= x + iy ?
31 sty 23:34
PW: Narysuj odcinek [z1,z2] na płaszczyźnie zespolonej − to przecież pionowy odcinek o długości
2, zaczynający się w punkcie o współrzędnych (0, −1), a kończący w punkcie (0, 1). Taki
odcinek ma równanie parametryczne podane wyżej. Mówiąc łopatologicznie − wszystkie punkty na
tym odcinku mają część rzeczywistą równą 0, a część urojona zmienia się od −i do i.
31 sty 23:43
justyn: ok, a jak to wstawić do z= x + iy w takim razie ?
31 sty 23:45
justyn: np. z = it ?
31 sty 23:51
PW: Czy masz policzyć
∫ f(z)dz ?
[z1,z2]
31 sty 23:53
justyn: tak, dokładnie jest to ∫|z| dz
31 sty 23:56
PW: No to krzywa, "po której całkujemy" ma równanie parametryczne z(t) = it, t∊[−1, 1].
Całka ma definicję:
1
∫ f(z(t)) z'(t) dt,
−1
tak?
1 lut 00:02
justyn: aha. a dla odcinka z = 1 i z2= 1+i to jak będzie?
punkty wtedy są (1,0) i (1,1); odcinek o długości 1.
Czy mogłabym jeszcze prosić o objaśnienie takiego przypadku ?
1 lut 00:06
PW: z(t) = 1 + it, t∊(0,1)
− po prostu trzeba napisać równanie parametryczne odcinka (pierwsza współrzędna stała równa 1,
druga zmienia się od zera do 1).
1 lut 00:18
justyn: c) odcinek z1 = 1 i z2 = i −> z = t + (t+1), ale jaki zakres t ? czy dobrze ?
1 lut 00:26
PW: Narysuj. Umiesz napisać równanie parametryczne prostej przez te dwa punkty? W równaniu prostej
parametr t jest dowolny, a żeby opisać odcinek, trzeba ten parametr odpowiednio ograniczyć.
Masz pewnie braki ze zwykłej geometrii analitycznej?
1 lut 00:33
justyn: 0=a+b
1=b
a=−1
y=−x+1
x=t
y=−t+1
z=t−t+1=1
?
1 lut 00:40
justyn: a gdy zamiast odcinka mam krzywą regularną, gdzie z1=0; z2=1, a całka to ∫zsinz dz, to czy
wtedy stosuję parametryzację trygonometryczną ?
1 lut 01:07