Obliczyć, jeśli istnieje pochodną U{d^2}{dxdy}(0,0) funkcji f(x,y)= xy*U{x^2-3y
kopyta: | | d2 | |
Obliczyć, jeśli istnieje pochodną |
| (0,0) funkcji |
| | dxdy | |
| | x2−3y2 | |
f(x,y)= xy* |
| (x,y)≠(0,0) |
| | x2+y2 | |
0 (x,y)=(0,0)
31 sty 22:55
kopyta: ?
1 lut 11:46
Gray: Z czym dokładnie masz problem? Zadanie dość typowe, ale dużo bardzo niewygodnego pisania.
1 lut 13:42
kopyta: | | f(0,dy)−f(0,0) | |
Obliczyłem z definicji pierwszą pochodną czyli lim |
| czyli wychodzi zero, |
| | dy | |
czyli pochodna istnieje.
Następnie, liczę to co jest w zadaniu czyli pochodną mieszaną, już normalnie tylko zastanawiam
się czy mogę obliczyć i potem podstawić wartości czy też z definicji? Bo tym razem chyba nie
wyjdzie zero.
1 lut 14:39
Gray: Masz obliczyć coś takiego:
| | f'y(h,0)−f'y(0,0) | |
f"xy(0,0) = f'x(f'y)(0,0) = limh→0 |
| . |
| | h | |
Obliczyłeś f'
y(0,0)=0. Oblicz jeszcze f'
y(h,0) − możesz z definicji, ale nie musi; h
traktujesz jak parametr.
1 lut 15:48
kopyta: Czyli podsumowując dążę, że do tego, że licząc pochodne w punkcie (0,0) dla x i y (mówię teraz
o pierwszych pochodnych) to musi wyjść 0 dla x i 0 dla y (to oznacza, że istnieje), a potem
pochodne drugiego stopnia?
1 lut 15:59
kopyta: Bo np. jak jest taki przykład:
| | x3 | |
f(x,y) = |
| , dla (x,y)≠(0,0). 0 dla (x,y)=(0,0) |
| | x2+y2 | |
| | f(dx,0)−f(0,0) | | dx3 | |
lim dx−>0 |
| = lim dx−>0 |
| =1 |
| | dx | | dx3 | |
| | f(0,dy)−f(0,0) | | 0 | |
lim dy−>0 |
| = lim dy−>0 |
| =0 |
| | dy | | dy3 | |
Czyli jak wyszło 0 i 1 to funkcja nie jest różniczkowalna?
1 lut 16:02
Gray: Nie ma takich zależności. I dlaczego mieszasz tu różniczkowalność? Miałeś obliczyć
f"xy(0,0).
1 lut 16:14
kopyta: ok, tamten przykład już rozumiem, ale chciałbym wiedzieć jak zrobić to zadanie jeszcze z
| | x3 | |
funkcją |
| Co mi mówi, że wyszło 0 i 1? Czy to jest różniczkowalne i jeżeli jest |
| | x2+y2 | |
do dlaczego?
1 lut 16:31
kopyta: Np. gdyby wyszło |5x| to wtedy byłoby nie różniczkowalne, bo dla x>0 mamy 5x, a dla x<0 −5x
czyli wtedy byłaby nieciągła? To tak jakby sprawdzenie czy granica dwóch zmiennych istnieje?
1 lut 16:39
Gray: Matko, mieszasz niemiłosiernie. Napisz, co chcesz wiedzieć. Pochodne cząstkowe mogą być równe 0
lub 1 lub cokolwiek innego i to jest OK. I funkcja z takimi pochodnymi cząstkowymi może być
różniczkowalna. Ale nie musi. Pochodne cząstkowe drugiego rzędu, które liczyłeś wcześniej
niewiele mają wspólnego z różniczkowalnością.
1 lut 17:20
hylp: to bardzo prosiłbym o algorytm obliczania różniczkowalności do tego zadania z góry lub tego
ostatniego, bo też mam problem z tymi zadaniami
1 lut 18:01
Gray: Weźmy to drugie − mniej pisania.
Masz zbadać różniczkowalność. Ona może się psuć jedynie w (0,0) więc na tym punkcie się
skupiasz.
Na początek wyznaczasz pochodne cząstkowe: f'
x(0,0) oraz f'
y(0,0); jeżeli, któraś z nich nie
istnieje, funkcja (z definicji) nie jest różniczkowalna.
Mając pochodne cząstkowe, liczysz granicę:
| | f(h,k) − f(0,0) − f'x(0,0)h − f'k(0,0)k | |
lim(h,k)→(0,0) |
| |
| | √h2+k2 | |
Jeżeli ta granica wyjdzie 0, funkcja jest różniczkowalna; jeżeli ta granica nie istnieje lub
nie jest zerem, funkcja nie jest różniczkowalna w (0,0).
1 lut 18:07