m
macierz: Obliczyć wyznacznik macierzy B:
1 0 1 1
3 2 0 2
B = 1 0 t 1
2 1 3 0
to trzeba usunąć jeden wiersz i jedną kolumnę ? Nic te t nie zmienia ?
31 sty 22:40
macierz: ?
31 sty 23:03
Elektro: Z rozwinięcia Laplace'a: od kolumny czwartej odejmujesz pierwszą i wtedy zwykły
wyznacznik 3x3
31 sty 23:15
Elektro: t zostanie po prostu
31 sty 23:19
macierz: ale czemu tak wtedy dwa elementy nie zerowe zostaną
1 lut 01:54
macierz: Zrobiłem w taki sposób:
Najpierw od wiersza drugiego odjełem 2*wiersz czwarty: w2 − 2w4 i dalej:
= 1 *(−1)4+2 *
* 1 1 1
−1 −6 2
1 t 1
liczę z tego wyznacznik:
1 1 1
−1 −6 2
1 t 1
1 1 1
−1 −6 2
= −6 − t + 2 + 6 −2t +1 = −3t+ 3
3t = 3
t = 1
I teraz jeszcze raz policzyć ten wyznacznik jak znam t ?
1 lut 02:18
zombi: Możesz zrobić tak:
1 0 1 1 1 0 0 0
3 2 0 2 (k3 − k1 i k4 − k1) 3 2 −3 −1
1 0 t 1 1 0 (t−1) 0 i teraz Laplace
względem pierwszego wiersza
2 1 3 0 2 1 1 −2
2 −3 −1
1*(−1)1+1* wyznacznik 0 (t−1) 0 i ten wyznacznik znowu Laplace względem drugiego
wiersza.
1 1 −2
1 lut 02:26
zombi: Ew. tak jak podpowiadał Elektro
k4 − k1 i mamy
1 0 1 0
3 2 0 −1
1 0 t 0
2 1 3 −2
I teraz ogólne tw. Laplaca, gdzie naszym minorem będzie wyznacznik 2 −1
1 −2
(względem drugiej i czwartej kolumny)
1 lut 02:28
zombi: Ten minor to wyznacznik
2 −1
1 −2*
1 lut 02:28
macierz: a ten mój sposób jest ok ?
1 lut 02:30
zombi: Ale wynik się nie zgadza, t∊R jest dowolną liczbą, więc twój wyznacznik to 3−3t i koniec.
1 lut 02:36
macierz: czyli jest ok ? Wynik to 3−3t ?
1 lut 02:41
macierz: ?
1 lut 20:51
macierz: ?
1 lut 21:35