całka
mnjak: ∫ √x x+1 dx
31 sty 22:18
mnjak: całe x+1 to mianownik
31 sty 22:18
mnjak: najpierw z podstawiania czy przez części?
31 sty 22:20
pigor: ..., zaczynaj od podstawiania np. :
√x=t , x>0 i t>0, to x=t
2, dx=2tdt,
| | √x | | t | | t2 | |
∫ |
| dx= ∫ |
| *2tdt= 2∫ |
| dt= |
| | x+1 | | t2+1 | | t2+1 | |
| | t2+1−1 | | 1 | | dt | |
= 2∫ |
| dt= 2∫(1− |
| )dt= 2∫dt− 2∫ |
| = |
| | t2+1 | | t2+1 | | t2+1 | |
= 2t+arctgt +C=
2√x+arctg√x +C ,
−−−−−−−−−−−−
as więc warto było, przez części wtedy jak nie wychodzi
ci nic ciekawego z podstawienia ...
31 sty 22:47