wielomiany
dipsi: Wielomian T(x) przy dzieleniu przez (x−2) daje resztę 5, a wielomian W(x) przy dzieleniu przez
(x−2) daje resztę 7. Jaka jest reszta z dzielenia wielomianu T(x)*W(x) przez (x−2)?
T(2)=5
W(2)=7
i nie wiem jak zapisać dalej, proszę o pomoc
31 sty 21:56
ICSP: T(x) * W(x) = P(x) * (x − 2) + C
31 sty 21:58
dipsi: a co podstawić za C?
31 sty 22:00
ICSP: C to jest reszta którą masz obliczyć.
31 sty 22:01
dipsi: dobra to reszta
31 sty 22:01
dipsi: a jakiego musi byc stopnia?
31 sty 22:01
ICSP: co najwyżej o jeden mniejszego od wielomianu przez który dzielisz
31 sty 22:04
dipsi: czyli jak dziele przez (x−2) to reszta jest stopnia 0?
31 sty 22:06
ICSP:
31 sty 22:07
dipsi: tak, nie?
31 sty 22:09
ICSP: tak
31 sty 22:09
dipsi: szczerze nie wiem jak to zrobić przez to mnożenie, bo zawsze jest jeden wielomian
31 sty 22:15
ICSP: "zawsze jest jeden wielomian", co masz na myśli ?
31 sty 22:16
dipsi: T(x)*W(x)
31 sty 22:18
dipsi: bo zawsze było W(4)=(7−4)(7−2) *Q(4) + 7a + b
W(2)=(1−4)(17−2)*Q(2) + a + b
31 sty 22:20
dipsi: na przykład
31 sty 22:20
ICSP: ale w czym Ci to przeszkadza ? Może wygląda minimalnie bardziej skomplikowanie, ale nadal
jest to jakiś wielomian. Robisz identycznie jak inne zadania tego typu − próbujesz usunąć
P(x)
31 sty 22:21
dipsi: a mogę to tak zapisać
T(2)*W(2)=5∙7=35 ?
31 sty 22:33
ICSP: Możesz
31 sty 22:41