Rozwiąż w dziedzinie liczb zespolonych
Misioo: Rozwiąż w dziedzinie liczb zespolonych
(z
2−7z+24i)(z
4+81)= ?
z
4+81 policzyłem ze wzorów z postacią trygonometryczną i wyszły mi 4 pierwiastki, nie za ładne
ale wyszły

Natomiast z
2−7z+24i ; Δ wychodzi mi Δ= −47 i STOP. Co dalej?
31 sty 21:47
ICSP: Źle policzona delta.
31 sty 21:48
Misioo: Zapomniałem o "i" zgadza się?
Δ=49 − 4*24i= 49 − 96i
31 sty 21:52
kyrtap: skoro pierwiastki to całe równanie musi być równe 0 Zatem:
(z
2 − 7z +24)(z
4+81) =0
z
2 − 7z + 24 =0 ∨ z
4 +81 =0
z
2 − 7z +24 =0
Δ = 49 − 4*24 = −47 − wyszła Δ ujemna ale to nie znaczy że nie ma pierwiastków, ma je w zbiorze
liczb zespolonych
√Δ =
√−47 =
√47i
31 sty 21:54
ICSP: √Δ = √49 − 96i = x + yi gdzie x,y ∊ R
stąd po podniesieniu do kwadratu
49 − 96i = x2 − y2 + 2xyi
x2 − y2 = 49
2xy = 96
Dalej już prosto.
31 sty 21:54
kyrtap: sory tam jest i nie zauważyłem a więc poprawiam
31 sty 21:54
kyrtap: CSP to samo chciałem zrobić
31 sty 21:55
kyrtap: choć w sumie można byłoby licząc normalnie pierwiastki bez tego rozpisywania
31 sty 21:58
Misioo: "dalej juz prosto" ze wstydem przyznaję że nie potrafię temu podołać... jakieś wskazówki?
31 sty 22:07
ICSP: a rozwiązałeś układ równań ?
31 sty 22:10
kyrtap: wzór na różnicę kwadratów znasz?
31 sty 22:10
Misioo: Znam, dzięki za przypomnienie
31 sty 22:12
Misioo: Nie no, wyszło mi takie cóś: −y4−49y2+482 podstawiam za y4=t2 klepie delte... i lipa. Nie
wychodzi :<
31 sty 22:27