Wykazać, że całka jest zbieżna ∫U{xsin^2x+2}{x^3+102} granice całkowania od 4 d
kopyta: Wykazać, że całka jest zbieżna
| | xsin2x+2 | |
∫ |
| granice całkowania od 4 do +∞ |
| | x3+102 | |
Obliczyłem dziedzinę, ale trudno mi jest zabrać się za tą całkę, wolfram wypluł straszny wynik,
ale zapewne jest tutaj jakiś sposób. Zabrałem się jak za zwykłą całkę niewłaściwą (z granicą
itd).
wolfram:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=int+%28x*sin%5E2x%2B2%29%2F%28x%5E3%2B102%29+dx
31 sty 21:14
Gray: Można np. tak:
| | x+2 | | x+2 | | 1 | | 1 | |
Twoja funkcja ≤ |
| ≤ |
| = |
| = |
| ≤ |
| | x3+102 | | x3+8 | | x2−2x+4 | | (x−1)2 + 3 | |
| | 1 | |
a poniewaź ∫ |
| dx = arctg(x−1)+c, więc na Twoim przedziale to: π/2 − arctg3, więc |
| | (x−1)2 + 1 | |
jest zbieżna.
31 sty 21:20
kopyta: Nie rozumiem, czemu nagle znika sin2, potem x3+102 i się zmienia na x3+8? To jakieś
twierdzenie (trochę podobne do 3 ciągów). Mógłbyś przedstawić jakoś jaśniej?
31 sty 22:18
kopyta: a ok, max wartość sinusa to 1, a potem sprowadzamy. Tylko czy ten wzór ostatenczy to tak
wyszedł bo wyszedł czy trzeba do niego dojść?
31 sty 22:31
kopyta: Mam jeszcze taki przykład, podobny (przykłady z sin/ cos już wiem jak rozwiązywać), ale tutaj
znowu nie wiem jak się zabrać.
| | dx | |
Jest całka oznaczona, ogarniczona od 0 do 1 −> ∫ |
| |
| | e√3−1 | |
1 lut 14:42