Logarytmy
POMOCY : Rozwiąż równianie
| | 1 | |
3√log(x) + 2log(√ |
| ) = 2 |
| | x | |
Roziwiąże mi ktoś to równianie ? podnosze obustronnie do kwadratu. ale mi to nie wychodzi

Z góry dziękuje za pomoc
31 sty 21:11
Frost: podstawienie.
√log(x)=t
31 sty 21:12
POMOCY : | | 1 | |
Ale jak mam w drugim logarytmie √ |
| |
| | x | |
to jak to będzie wygladać to równianie ?
31 sty 21:15
Frost: log(x)=t
2
−log(x)=−t
2
log(x)
−1=−t
2
i zrób podobnie jak ja robiłem z (−1)
Nie wiem czy wyjdzie ale pomysł jest
31 sty 21:19
Eta:
| | 1 | |
√logx= t, t≥0 to logx=t2 i log√ |
| = −0,5logx |
| | x | |
równanie przybiera postać:
3t− t
2=2 t
2−3t+2=0 ⇒ (t−2)(t−1)=0 ⇒ t=2 v t= 1
logx= 4 v logx=1 ⇒ ......... dokończ
31 sty 21:23
POMOCY : Nie wpadła bym chyba na to

Dzięki bardzo. Zobaczymy czy wyjdzie
31 sty 21:23
pigor: ..., D
r : :logx ≥0 i x >0 i x≠1 ⇔ x>1,
czyli
Dr=(1;+∞) − dziedzina danego równania, to
3√logx+2log(√x)−1 = 2 ⇔ 3
√logx−2logx
1/2 = 2 ⇔
⇔ 3
√logx−logx = 2 ⇔ (
√logx)
2−3
√logx+2 = 0 ⇔
⇔
(√logx)2−(2+1)√logx+2*1 = 0 − równanie
kwadratowe zmiennej
√logx stąd i wzorów Viete'a ⇔
⇒
√logx= 2 v
√logx= 1 ⇔ logx=4 v logx=1 ⇔
⇔
x=104 v
x=101 ⇔
x∊{10 , 104}./ ...
31 sty 21:34
Eta:
Na jedno wyszło, tylko nie
kolorowo
31 sty 21:55