granica 2 zmiennych
mateo: | | sin(x3+y3) | |
lim(x,y)−>(0,0) |
| |
| | x2+y2 | |
mój pomysł to współrzędne biegunowe i mam takie coś
| | sin(r3cos3α+r3sin3α) | |
limr −> 0 |
| |
| | r2 | |
teraz wyrażenie na górze jest ograniczone i jest pomiędzy
−1≤sinα≤1 −1≤cosα≤1
−1≤sin
3α≤1 −1≤cos
3α≤1
sin
3α + cos
3α ≤ 2 [ można napisać że ≤1 ale to tylko stała ]
−2r
3 ≤ r
3 [sin
3α + cos
3α ] ≤ 2r
3
a teraz
| | sin(−2r3) | | −1 | |
limr −> 0 |
| = |
| = −∞ |
| | r2 | | [r−>0] | |
| | sin(r3cos3α+r3sin3α) | |
limr −> 0 |
| nie ma granicy ? |
| | r2 | |
| | sin(2r3) | | 1 | |
limr −> 0 |
| = |
| = +∞ |
| | r2 | | [r−>0] | |
tak ? czy rozumowanie jest ok ? pomocy
31 sty 21:07
Gray: Granica istnieje i jest równa zero.
31 sty 21:14
mateo: jakaś wskazówka jak to zrobić

?
31 sty 21:22
Gray: Ponieważ kończę na dziś, napiszę gdybyś miał wątpliwości:
| | sin(r3cos3α+r3sin3α) | | sin(r3cos3α+r3sin3α) | |
... = |
| = |
| |
| | r2 | | r3cos3α+r3sin3α | |
| | r3cos3α+r3sin3α | | sin(r3cos3α+r3sin3α) | |
|
| = |
| (rcos3α+rsin3α) →0, |
| | r2 | | r3cos3α+r3sin3α | |
bo
| sin(r3cos3α+r3sin3α) | |
| →1 (z granicy: sinx/x→1 (dla x→0)). |
| r3cos3α+r3sin3α | |
31 sty 21:24
Gray: No właśnie.
31 sty 21:25
mateo: dzięki...tak czułem że pachnie sinh/h ale nie wiedziałem jak do tego dojść, dzięki
31 sty 21:32