ciągi :)
eweluina: W dwudziestowyrazowym ciagu aryt. Iloczyn wyrazów skrajnych rowna sie 2314 zas suma dwóch
srodkowych jest rowna 1034 . wyznacz ten ciąg
Prosze o obliczenia
31 sty 20:47
Eta:
z treści zadania r>0
| | 1 | | 3 | |
a1*a20= 23 |
| i a10+a11= a1+a20= 10 |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 3 | | 3 | |
a1(a1+19r)= 23 |
| i a1+a1+19r=10 |
| ⇒ a1+19r= 10 |
| −a1 |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
a
1 −−− oznaczam "a"
| | 3 | | 1 | |
a(10 |
| −a)= 23 |
| −−−−−−−−− dokończ..... |
| | 4 | | 4 | |
31 sty 22:20