Wzory skróconego mnożenia, przekształcenia
Agre: a
2−b
2−c
2+2bc
Jak z tego doprowadzić, do takiej postaci:
(a−b+c)(a+b−c)
Nie wiem, go jakiego wzoru skróconego mnożenia mam się odnieść.
Poproszę o podpowiedź
31 sty 20:45
ICSP: a2 − (b2 − 2bc + c2) = ...
31 sty 20:46
Agre: I teraz mamy:
a2 − (b−c)2
I nie wiem, jak stąd przekształcać to dalej, bo nawet jeśli:
a2 − (b−c)(b−c)
31 sty 21:04
Mila:
Korzystasz z wzoru: x2−y2=(x−y)*(x+y)
a2 − (b−c)2 =[a−(b−c)]*[a+(b−c)]=(a−b+c)*(a+b−c)
31 sty 21:18
Agre: Dziękuję bardzo

Teraz rozumiem
31 sty 21:24