wsółrzędne
Rita: Punkt P należy do odcinka o końcach A(−20;20) i B(60;60). Jeśli
4|BP=|AB|, to jakie współrzędne ma punkt P?
Obliczyłam już długość odcinka |AB|=(80;40). Co dalej?|
31 sty 20:14
Frost:

to nie długość tylko współrzędne wszystko pomyliłaś

AB=[80,40]
BP=[x−60,y−60]
4(x−60)=80
4(y−60)=40
31 sty 20:18
pigor: ..., z warunków zadania : niech
P=(x,y)=?
4|BP|= |AB| ⇒ 4[x−60,y−60]= [80,40] ⇔ [x−60,y−60]= [20,10] ⇔
⇔ x−60= 20 i y−60= 10 ⇔
(x,y)= 80,70). ...
31 sty 23:44
maturzystka:'(:
17 lut 23:17
maturzystka112: zle pigor ... ma wyjsc inna

wróc na lekcje
27 kwi 11:27
pigor: ..., no i fajnie, trudno, ale nie chce mi się szukać ewentualnego błędu
a lekcje − delikatnie mówiąc − olewam, bo nie muszę już nigdzie wracać
27 kwi 23:06
twojstaty: ≥Ωγβ∞
29 mar 13:06
Eta:
P(40,50)
30 mar 00:34
5: ∞ΩΔΔ
9 kwi 12:28
Vaadin : Prawidłowa odpowiedź według klucza to P (35,45).
4 lis 13:47
wyjasnienie: Prawidłowa odpowiedź według klucza to P (40,50)

, pozdrawiam jeżeli ktoś
wracałby do tego zadania
18 mar 21:13
nihygyytu: βγδΔΩα≤⊂∫∞πΩ←→⇒∞Δ∞Δ
20 mar 16:42
nihygyytu:
20 mar 16:42
Matuura : Wystarczy obliczyć współrzędne srodka odcinka:
S(AB) =( −20+60/2;20+60/2), czyli S=(20;40)
I ponownie srodek odcinka SB, czyli P:
P=(20+60/2;40+60/2), czyli P=(40,50)
(Bo 4BP=AB. Pierwszy srodek dzieli prostą tak, że 2AS/BS=AB, więc "srodek srodka" podzieli
tak, że 4BP=AB)
3 maj 13:52
Matma z wyboru: Kochani

4(60−x,60−y)=(60−−20,60−20)
4(60−x,60−y)=(60+20,60−20)
4(60−x,60−y)=(80,40)/:4
(60−x,60−y)=(20,10)
60−x=20
x=40
60−y=10
y=50
18 gru 18:29
Dupa: O kurwa
14 lut 11:15
Marek pogromca: Xd
16 kwi 11:39
chichi:
| | −20+3*60 | | 20+3*60 | |
P=( |
| , |
| )=(40, 50)  |
| | 1+3 | | 1+3 | |
16 kwi 13:15