matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
asymptoty
noncia:
Znajdź równania asymptot funkcji: f(x)=5x+arcctgx Nie wiem jak obliczyć granice.. Proszę o pomoc
31 sty 19:58
john2:
Przyjrzyj się wykresowi funkcji arcctgx
http://www.analizamatematyczna.enhost.pl/FnJednejZm/cykl1.htm
i okaże się to proste
arcctgx
0
lim
x−>+
∞
(5 +
) = [5 +
] = ...
x
∞
arcctgx
π
lim
x−>+
∞
(5 +
) = [5 +
] = ...
x
∞
31 sty 20:20
john2:
w drugim x−>
−
∞
31 sty 20:21