gdzie jest błąd
Michał: wszystkich licz trzycyfrowych które przy dzieleniu przez 27 dają resztę20 jest
wynik to 34
a1 = 108 r = 20 ⇒a1 =128
an = 270 r = 20 ⇒ an = 290
i korzystam ze wzoru an = a1 + (n − 1) r
31 sty 19:32
Frost: r=27
31 sty 19:43
Michał: tak i wtedy
290 = 128 + (n −1 ) *27⇒ 162 = 27n − 27 ⇒ 189 = 27n ⇒ n = 7
i nie wiem jak dojść do wyniku
31 sty 20:17
Frost: co musisz obliczyć? ile jest liczb trzycyfrowych które przy dzieleniu przez 27 dają resztę 20?
31 sty 20:18
Michał: tak a wynik to 34
31 sty 20:20
Eta:
Takimi liczbami są : 101,128,..... , 992
r=27 a
1=101 a
n=992
| | an−a1 | |
n= |
| +1=...........= 34 |
| | r | |
31 sty 20:23
Frost:
Pierwsza taka liczba to 101 a ostatnia 992 r=27
992=101+(n−1)*27
891=27n−27
27n=918
n=34
31 sty 20:25
Michał: dziękuję i słusznie żle oznaczyłem a
1
ale mam problem jeszcze z takim zadaniem
| | π | |
Udowodnij że jeśli α , β ∊ (0 |
| ) to cos( α + β ) < cos α + cos β
|
| | 2 | |
ja rozpocząłem tak
cos( α + β ) = cos α cos β − sin x sin y < cos α + cos β
cos α cos β − sin x sin y − cos α − cos β < 0
dalej nie wiem
z jakich wzorów
31 sty 20:35