Funkcja dwóch zmiennych
jn45: | | (x2−y2)siny | |
f(x,y)= |
| dla (x,y)=/=0 |
| | x2+y2 | |
0 dla (x,y)=0
Jak się zabrać za to zadanie? Liczyć zwyczajnie pierwszą pochodną po x, a jeśli tak, to co
dalej?
31 sty 19:25
Gray: Gdybyś podał treść, miałbyś już rozwiązanie...
31 sty 20:47
jn45: Ojej, racja, przepisując treść zapomniałem wkleić polecena:(
Pełne zadanie:
| | (x2−y2)siny | |
f(x,y)= |
| dla (x, y)=/=0 |
| | x2+y2 | |
0 dla (x,y)=0
| | df | |
Wyznaczyć funkcję |
| (x,y) oraz zbadać jej ciągłość. |
| | dx | |
31 sty 21:25
jn45: Problem nadal aktualny, bardzo proszę o sprawdzenie tego co wymyśliłem:
Różniczkuję po x poza punktem (0,0)
| df | | 2xsiny(x2+y2)−2xsiny(x2−y2) | | 4xy2siny | |
| (x,y)= |
| = |
| |
| dx | | (x2+y2)2 | | (x2+y2)2 | |
Jedynym punktem, w którym pochodna może nie być ciągła jest (0,0), dlatego teraz powinienem
chyba policzyć granicę pochodnej w punkcie (0,0). Próbowałem przejść na współrzędne biegunowe,
ale nie potrafiłem wybrnąć z tej granicy, nie udało mi się też udowodnić, że granica nie
istnieje.
Mógłby ktoś pomóc?
3 lut 16:24