Monotniczność całki oznaczonej ∫U{e^t}{t} dt
kopyta: Muszę zbadać monotniczność takiej całki oznaczonej.
| | et | |
∫ |
| dt, granice całkowania − od ln(x2+2) do ln(x2+3). Obliczyłem pochodną tego i |
| | t | |
generalnie wyszło mi x=0, ale co z monotnicznością? Jestem ciekaw jak do tego się zabrać, bo
przykład ciekawy.
31 sty 19:23
eh: podbijam
31 sty 19:27
Lootz: Przykład bardzo zjadliwy, sam nad nim już się sporo głowię. Jakakolwiek wskazówka byłaby wręcz
bezcenna
31 sty 19:29
Maciek16: Całkę tę znalazłem około 2 tygodni w jednym z podręczników i chyba nie ma konwencjalonego
rozwiązania takiej funkcji.
31 sty 19:45
rozżalona: naprawdę nikt nie zna odpowiedzi?


ta całka jest bardzo znana u nas w kręgach i musimy ją
dzisiaj obliczyć..
31 sty 19:51
Gray: | | et | |
Oznaczmy prze F(t) dowolną funkcję pierwotną funkcji f:t→ |
| (t>0). Funkcja taka |
| | t | |
istnieje, ze względu na ciągłość funkcji f.
Twoja funkcja, oznaczę ją jako G, ma więc postać:
G(x) = F(ln(x
2+3)) − F(ln(x
2+2). Jest ona parzysta i określona dla x∊R.
| | 2x | | 2x | |
G'(x) = F'(ln(x2+3)) |
| − F'(ln(x2+2)) |
| = |
| | x2+3 | | x2+2 | |
| | x2+3 | | 2x | | x2+2 | | 2x | |
= |
| |
| − |
| |
| = |
| | ln(x2+3) | | x2+3 | | ln(x2+2) | | x2+2 | |
| | 2x | | 2x | | ln(x2+2) − ln(x2+3) | |
= |
| − |
| = 2x |
| |
| | ln(x2+3) | | ln(x2+2) | | ln(x2+2)ln(x2+3) | |
Ponieważ cały ułamek z prawej strony jest ujemny, zatem G'(x)>0 dla x<0 oraz G'(x)<0, dla x>0.
Funkcja G jest więc malejąca dla x>0 i rosnąca dla x<0.
Koniec.
31 sty 19:57
kopyta: Dzięki, byłem blisko wyniku, bo doszedłem do przedostatniego wyrażenia, ale nie wiedziałem jak
| | et | |
to zauważyć. A tak przy okazji czym jest ta funkcja |
| , bo to chyba taka ciekawostka |
| | t | |
matematyczna?
31 sty 20:00
Gray: Funkcja jak funkcja, tyle że nie ma pierwotnej elementarnej (nie da się całki nieoznaczonej
klasycznie wyznaczyć).
31 sty 20:27
kopyta: To jak się ją wyznacza? Są jakieś sposoby?
31 sty 20:55