badanie zmienności funckji, czy dobrze
Om20:

Hej, znowu ja z kolejną funkcją

dobrze, źle ?
f(x) = e
−x2
1. D = R
2. Miejsca zerowe
brak miejsc zerowych
3. Przecięcia z osią OY
f(0)= e
0=1
4. Granice funkcji na krańcach dziedziny
lim
x→+∞ e
−x2 = 0
lim
x→−∞ e
−x2 = 0
lim
x→0− e
−x2 = 1
lim
x→0+ e
−x2 = 1
5. Asymptoty
brak asymptot pionowych bo D =R
skośne,
lim
x→+∞ e−x2x = 0
brak skośnych
asymptoty poziome
y=0
6.przedziały monotoniczności, ekstrema
f'(x) = (e
−x2)' = −2e
−x2x
−2e
−x2x=0 dla x=0
funkcja malejąca dla x>0
funkcja rosnąca dla x<0
maximum w punkcie x=0
7. wypukłosci i punkty przegięcia
f''(x)= 4e
−x2x
4e
−x2x=0
punkt przegięcia w x=0
wypukła dla x>0
wklęsła dla x<0

dobrze ?
31 sty 19:17
john2: Na razie widzę, że liczysz niepotrzebnie granice na krańcach dziedziny. Granicy tutaj nie ma
krancow, bo x∊R. Sprawdzam dalej, W tym czasie sprawdz swoj poprzedni post
31 sty 19:25
J:
druga pochodna źle...
31 sty 19:26
Om20: Już sprawdziłem i poprawiłem błędy w poprzednim poście, dzięki

Jeśli nie policzę granice w plus i minus nieskończonośći to nie będę wiedział jak ją narysować
Pochodną poprawiłem, i wyszła mi −2e
−x2(2x
2−1)
punkty przegięcia x
1=
1√2 i x
2= −
1√2
czyli wypukła od x
1 do x
2
wklesła dla R − (x
1;x
2)
31 sty 19:50
Om20: granice w 0 są niepotrzebne prawda ?
31 sty 20:02
john2: Ta druga pochodna nadal źle. Mi wychodzi −2e−x2(1 −2x2)
Wszystkie granice w punkcie 4 są niepotrzebne.
Nie zapomnij policzyć wartości funkcji w ekstremach i punktach przegięcia.
31 sty 20:07
J:
druga pochodna jes dobra..
31 sty 20:10
31 sty 20:15
Om20: Ja mam to samo co wolfram podał tylko że wyłączyłem −2 z nawiasu
31 sty 20:41
john2: e−x2(4x2 − 2) =
= 2e−x2(2x2 − 1) =
= −2e−x2(−2x2 + 1) =
= −2e−x2(1 − 2x2)
31 sty 20:44