wzór skróconego mnożenia do 3
sxec: Mam dosyć chyba prosty problem, ale brak mi pomysłów już.
(a−1)3 = a3 − 127
x3 − 3x * (−1) + 3x * (−1)2 − (−1)3 = x3 − 127
3x + 3x +1 = −127
Δ = ujemna, i tu pytanie co robię źle? Bo wiem, że powinno być inaczej
31 sty 18:46
Metis: a3−3a2+3a−1=a3 − 127 // redukcja wyrazów podbnych
−3a2+3a+126=0 //3
−a2+a+42=0
31 sty 18:49
Frost: a3−3a2+3a−1=a3−127
−3a2+3a+126=0
a2−a−42=0
Δ=1+168=169
p(Δ}=13
31 sty 18:50
Metis: Dlaczego nie zmieniasz niewiadomą
a na niewiadomą
x
31 sty 18:50
Frost: √Δ13
31 sty 18:50