Arkusz maturalny p. rozszerzony
Dżepetto 18: Objętość walca jest równa 100π. Wyznacz stosunek długości wysokości do długości promienia
podstawy tego walca tak, aby pole jego powierzchni całkowitej było najmniejsze.
Z zamysłem na zadanie ciężko. Wiem, że później ekstrema lecz bazy zadania brak :c
Zostawiam zadanie z zaciśniętymi kciukami. Do zobaczenia jutro
31 sty 18:35
Dżepetto 18:
H
Odpowiedź :
=2
r
31 sty 18:56
Eta:
A co w tym zadaniu takiego trudnego?
100
πr2*H=100π ⇒ H=
, r>0
r2
Pc= 2πr2+2πrH
200π
P(r)=2πr2+
r
200π
P'(r)= 4πr−
r2
1003
P'(r)=0 ⇒ 4πr3−200π=0 ⇒ r3=50 to H3=
= 400
r6
H3
400
H
=
= 8 ⇒
=2
r3
50
r
31 sty 19:20
Dżepetto 18: Wczoraj nie mogłem zrozumieć czego dokładnie ode mnie chcieli.
Wszystko zrozumiałe. Dziękuję Eta!
1 lut 15:02
Eta:
1 lut 15:08
Dżepetto 18: Może rzeczywiście wieczorami powinienem zajadać jabłka. Pozytywnie wpłyną na pomysły rozwiązań