Całka czy dobrze
Michał: | | x+1 | | x+1 | |
Całka z |
| dx=całka |
| |
| | x2+x−2 | | (x+2)(x−1) | |
Δ=1+8=9=3
2
x
1=
−1−32=−2
x
2=
−1+32=1
| x+1 | | A | | B | |
| = |
| + |
| |
| (x+2)(x−1) | | x+2 | | x−1 | |
1=A+B ===>1−A=B
1=−A+2B
−1=−3A==> A=
13
B=
23
czyli mamy:
13całka
dxx+2+
23całka
dxx−1 .............
i WYNIK to
23ln|x−1|+
13ln|x+2|+C
tak?
31 sty 18:26
Michał:
31 sty 18:37
Studentka: Wygląda dobrze

Może sobie spr licząc pochodną z tego co Ci wyszło i się przekonasz
31 sty 18:51
Michał: pochodna mi jakaś dziwka wychodzi

policzycie czy macie ten sam wynik?
31 sty 19:00
Michał: mam czyli dobrze bo aolfram pisał w wyniku 1+x zamiast x−1 a ta wartość bezwzględna może
zostać czy mają być nawiasy?
31 sty 19:07
Studentka: Lepiej niech zostanie. Bezpieczniej zostawić niż kombinować
31 sty 19:20