policzyć asymptoty i ekstrema
majtaj5: policzyć asymptoty i ekstrema funkcji
31 sty 18:13
Janek191:
31 sty 18:18
Janek191:
Asymptota pozioma: y = 0
bo
x →
∞
i
lim f(x ) = 0
x→ −
∞
Ekstrema funkcji
| | 2*( x2 + 1) − 2 x* 2 x | | − 2 x2 + 2 | |
f'(x) = |
| = |
| = 0 ⇔ |
| | ( x2 + 1)2 | | ( x2 + 1)2 | |
⇔ x = − 1 lub x = 1
W punkcie x = − 1 pochodna zmienia znak z − na + , więc funkcja ma minimum lokalne
| | 2*(−1) | |
równe ymin = |
| = − 1 |
| | 2 | |
W punkcie x = 1 pochodna zmienia znak z + na − , więc funkcja ma maksimum lokalne
31 sty 18:28
majtaj5: a asymptotę ukośną ktoś umie obliczyć?
31 sty 18:47
Janek191:
Pewnie
31 sty 19:02
majtaj5: to bardzo bym prosił
31 sty 19:04
Janek191:
Ta funkcja nie ma asymptoty ukośnej
31 sty 19:05