Badanie zmienności funkcji - sprawdzenie :)
Om20: Cześć, moglibyście sprawdzić moje poczynania?
f(x)=
lnxx
1. dziedzina
D: (0, +
∞)
2. brak miejsc zerowych
3. brak przecięcia z osią OY
4. granice funkcji na krańcach dziedziny
lim(x→+
∞) = 0
lim(x→0+) = −
∞
5. asymptoty
pionowa w x=0
brak ukośnych i poziomych ( limesy na krańcach dziedziny są nieskończone)
6. przedziały monotoniczności, ekstrema
f'(x)=
1−lnxx2
D
f'= D
f
0=1−lnx
x=e
maksimum lokalne w punkcie x=e
7. punkty przegięcia, wypukłości
f''(x)=
2lnx−1x3
D
f'=D
f
2lnx−1=0
x=
√e
punkt przegięcia w
√e
a jak będzie z wypukłościami moi drodzy ?

pomożecie ?