xxx
TakiTam: Witam!
Punkty P,Q,R są kolejno środkami boków AB,BC i CD równoległoboku ABCD. Wyznacz współrzędne
wierzchołków równoległoboku, jeżeli P(2,0), Q(7,4), R(4,4)
Mam takie układy równań i nie wiem jak je dalej rozwiązać:
xa+xb=4 ya+yb=0
xb+xc=14 yb+yc=8
xc+xd=8 yc+yd=8
xb−xa=xc−xd yb−ya=yc−yd
31 sty 17:33
pigor: ..., no to np. tak : narysuj sobie równoległobok
ABCD o którym mowa w treści zadania i zaznacz na nim P,Q,R,S,
gdzie S środek boku AD, wtedy
(
12(x
P+x
R),
12(y
P+y
R)= (
12(2+4),
12(0+4))=
=
(3,2)=O punkt wspólny przecięcia się przekątnych
równoległoboku PQRS, zatem środek S boku AD to koniec
odcinka przekątnej OS taki, że :
(2x
O−x
Q, 2y
O−y
Q)= (2*3−7,2*2−4)=
(−1,0)=S, to
A=(x,y) i wektory np.:
SA=
OP ⇔ [x+1,y−0]=[2−3,0−2] ⇔
⇔ x+1= −1 i y= −2 ⇒
A=(−2,−2) − szukany
wierzchołek
analogicznie licz pozostałe 3−y wierzchołki równoległoboku.
z równości i równoległości odpowiednich wektorów ...
31 sty 19:49