Wyznaczyć dziedzinę, monotoniczność i ekstremę funkcji. Proszę o pomoc.
POMOCY : y=(2x+1)arctgx + arctgx 1/x − ln(1+ x2 ) + 1
31 sty 16:59
john2: Ale w wyznaczeniu dziedziny raczej pomocy nie potrzebujesz?
Spróbuj policzyć pochodną. To nie jest taki potwór, na jakiego wygląda.
31 sty 17:20
POMOCY : może i potworem nie jest, ale sprawia poważny problem ..
31 sty 17:30
john2: | | 1 | | 1 | | −1 | | 1 | |
y' = 2arctgx + (2x + 1) * |
| + |
| * |
| − |
| *2x |
| | 1 + x2 | | | | x2 | | 1 + x2 | |
= ...
31 sty 17:44
Misiek20: No i jak to się poskraca to wyjdzie 2arctgx=0 i co z tym fantem zrobić, jaka ta ekstrema i
monotoniczność?
31 sty 17:47
31 sty 17:50
Misiek20: a ekstrema? bo jak mam np 1/x to 0 wykluczam tak?
31 sty 17:55
john2: Tak. Brak ekstremów. Pozostaje podać tylko monotoniczność.
31 sty 17:58
Misiek20: Zatem monotoniczność x∊(−
∞;0) ∨(0;
∞)

popraw jeśli się mylę

dziękuje za zainteresowanie
31 sty 18:01
Misiek20: Malejąca w tym pierwszym, rosnąca w drugim... nie wiem sam.
31 sty 18:03
john2: tam gdzie y' > 0 tam y rośnie, czyli u nas dla x < 0
tam gdzie y' < 0 tam y maleje, czyli u nas dla x < 0
31 sty 18:05
john2: Błąd. w pierwszej linijce ma być x > 0
31 sty 18:06
Misiek20: czyli na odwrót niż ja napisałem rozumie
31 sty 18:06
john2: Dobrze napisałeś.
31 sty 18:07
Misiek20: no dzięki bo już mętlik w głowie mi się zaczął robić, swój chłop z Ciebie jest

dziękuje
ślicznie
31 sty 18:08
POMOCY : Dziękuję

Pozdrawiam
31 sty 18:09
john2: Do usług
31 sty 18:10