jkn
kjnk: Przelicz z systemu trójkowego na dziewiątkowy, z czwórkowego na jedenastkowy, z piątkowego na
ósemkowy liczbę:
102
31 sty 16:33
kjnk: up
31 sty 17:49
kjnk: up
31 sty 19:35
AS: 102 przeliczam najpierw na system 10 ,następnie na 9
102[3] = 2*30 + 0*31 + 1*32 = 11 [10]
11 : 9 = 1 reszta 2
1 : 9 = 0 reszta 2
11 [10] = 12[9]
102 w systemie 3 daje w systemie 9 liczbę 12
31 sty 19:46
kjnk: skąd masz 12 w dziewiątkowym jeśli wyszło 1 i 0 a reszty to 2?
31 sty 20:05
AS: Chochlik paskud − miało być reszta 1
31 sty 20:31