całka
sebastian: ∫cosx*sin4x jak sie do tego zabrać?
31 sty 16:25
Eve: sinx=t
cosxdx=dt
31 sty 16:29
sebastian: dzięki

teraz wyszło, jest jakiś sposób żeby wiedzieć co trzeba podstawić? albo czy robic
przez części czy przez podstawienie?
31 sty 16:41
Eve: ja to robie na wyczucie, jak jest iloczyn mozna spróbować przez części, tak jak przy ilorazie,
ale to wszystko zależy od funkcji
w podstawieniu trzeba pamietać, że liczymy dx i to nie może byś skomplikowana postać, bo
wracamy z tym do całki
31 sty 16:47
Gray: Jeżeli funkcja, która całkujesz jest nieparzysta ze wzg. na sin (cos) podstawiasz t=cos
(t=sin).
31 sty 16:57