Rozłóż wielomiany
XYZ: Rozłóż wielomiany na czynniki:
a) W(x) = x4 − x3 − x2 − x − 2
b) W(x) = x3 − 12x2 + 112
c) W(x) = x4 − 3x2 + 9
d) W(x) = x8 + x4 + 1
31 sty 16:10
Kacper:
Własne pomysły?
31 sty 16:10
XYZ: Próbowałam ze wzorów skróconego mnożenia (c i d) ale nic mi nie wychodzi. Pierwsze dwa nie mam
pojęcia jak zrobić
31 sty 16:14
XYZ: Potrzebuję tylko rad jak zacząć i jakim sposobem
31 sty 16:15
5-latek: | | x2 | | 3 | |
b)W(x)=x3− |
| + |
| /*(2) |
| | 2 | | 2 | |
W(x)=2x
3−x
2+3
c) x
2=t i t>=0
t
2−3t+9
d) x
4=t i t>=0
t
2+t+1
31 sty 17:27
ICSP: a) − x
2 = x
2 − 2x
2
c) −3x
2 = 6x
2 − 9x
2
d) x
4 = 2x
2 − x
4
Takie rozbicia powinny załatwić sprawę.
31 sty 17:41
pigor: ..., np. tak :
a) W(x)=
x4−x3−x2−x−2 i w(2)= 0 , zatem
w(x)= x
4−2x
3+x
3−2x
2+x
2−2x+x−2 = x
3(x−2)+ x
2(x−2)+x(x−2)+1(x−2)=
= (x−2)(x
3+x
2+x+1)= (x−2)[x
2(x+1)+1(x+1)]=
(x−2)(x+1)(x2+1). ...
31 sty 17:47
pigor: ...,
b) x3−12x2+112= 12(2x3−x2+3)= 12(2x3+2x2−3x2+3)=
= 12[2x2(x+1)−3(x2−1)]= 12[2x2(x+1)−3(x−1)(x+1)]=12(x+1)(2x2−3x+3).
31 sty 17:57