wartość bezwzględna, obliczenia, x
Agre: Jak obliczyć:
| |x−1| − |1−x| | = ?
Wiadomo, że wynik musi być ≥0 ale w zasadzie nie wiem na jakiej zasadzie miałabym opuścić
wartość bezwzględną. Spróbowałam:
| |x−1| − |1−x| | ≥0 ale niestety nic mi z tego nie wyszło.
W obydwóch przypadkach:
x−1=0 ⇒ x=1
1−x=0 ⇒x=1
Poproszę o pomoc
31 sty 16:02
pigor: ..., z definicji i własności
wartości bezwzględnej liczby |x|=|−x| np. tak :
| |x−1|−|1−x| | = | |x−1| − |x−1| | = | 0 | =
0 dla x∊R. ...
31 sty 17:28
Agre: Rzeczywiście, dziękuję bardzo
31 sty 17:43