Zbieżność ciagów
Aniko : Zbadać zbieżność ciągu (a
n)
n∊ℕ*. Jeżeli ciąg jest zbieżny wyznaczyć jego granicę.
| | 5 | | 2n+1 − 1 | |
an = ( |
| )n * |
| |
| | 2 | | 5n+1 − 1 | |
Obliczyłam
| | 175 | |
a2 = |
| Czyli mogę przypuścić że ciąg jest rosnący. |
| | 496 | |
Ale jak liczę różnice a
n+1 − a
n to kompletnie mi to nie wychodzi.
Czy ktoś mógłby mi w tym pomóc? Z góry dziękuję
31 sty 16:00
Aniko : Ktoś coś?
31 sty 16:41
Gray: Sprawdź, czy iloraz jest większy (mniejszy) od 1.
31 sty 16:48
Aniko : Wyszło mi takie coś
| an+1 | | 2n+2 − 1 | | 5n+2 − 5 | |
| = |
| * |
| |
| an | | 5n+2 − 1 | | 2n+2 − 2 | |
i co dalej mam z tym zrobić?
31 sty 17:08