Całka ma być obliczona przez części. Za każdym razem wychodzi mi inne rozwiązan
Milena: ∫(x+1)2*e−xdx
tam na końcu ma być e do potęgi −x, nie wiem czemu nie wychodzi
31 sty 15:52
Eve: x+1=t
31 sty 15:53
Milena: przez części, nie przez podstawianie
31 sty 15:55
Eve: u=(x+1)2, u'=2x+2
v'=e−1, v=−e−1
31 sty 16:02
Eve: i potem tak samo dalej
31 sty 16:02
Milena: v'=e−x
31 sty 16:13
Milena: do tego momentu zrobiłam, dalej się gubię
31 sty 16:13
Eve: sorki, fakt ma byc e−x
i gdzie sie gubisz? dalej liczysz całkę
2∫(x+1)e−xdx w ten sam sposób
31 sty 16:17