Jak obliczyć powierzchnię trzech działek, których stosunek to 4:3:5?
Remigiusz: Powierzchnia trzech działek przeznaczonych pod zasiew jest w stosunku 4:3:5. Średni urodzaj dla
tych działek wynosi 28 kwintali ziarna z hektara. Wiadomo, że z trzeciej działki zebrano 84
kwintali więcej niż z pierwszej. Jaką powierzchnię mają działki?
(ODPOWIEDŹ TO: 12ha, 9ha, 15ha)
Jak to obliczyć?
31 sty 15:43
Eta:
1 działka ma powierzchnię 4x i wydajność 4x*28
2 działka ma powierzchnię 3x i wydajność 3x*28
3 działka ma powierzchnię 5x i wydajność 5x*28
5x*28= 84+4x*28 /:28
5x= 3+4x
x= 3
powierzchnie działek : 4x= 4*3=...
3x=3*3=...
5x=5*3=......
31 sty 17:26