Monotoniczność funkcji
Gawa: Podaj przedziały monotoniczności:
f(x)=x
√2−x2
D
f =2−x
2≥0 D
f =(−
√2,
√2)
| | 1 | | x2 | |
f'(x)=(x)'*√2−x2+x*(√2−x2)'=√2−x2+x* |
| *(−2x)=√2−x2− |
| = |
| | 2√2−x2 | | √2−x2 | |
31 sty 15:27
J:
...wspólny mianownik ...
31 sty 15:31
Gawa: Podaj przedziały monotoniczności:
f(x)=x
√2−x2
D
f = 2−x
2≥0 D
f = (−
√2,
√2)
f'(x)=(x)'*
√2−x2+ x*(
√2−x2)'=
√2−x2+x*U{1}{2
√2−x2*(−2x)=
| | x2 | | 2−2x2 | |
√2−x2 − |
| = |
| |
| | √2−x2 | | √2−x2 | |
f'(x)=0
2−2x
2=0
x=1 ∨x=−1
f(x) rosnąca (−1,1)
f(x) malejąca (−
√2,−1)∪(1,
√2)
dobrze?
31 sty 15:35
Gawa: przez przypadek wcisnąłem "wyślij"
31 sty 15:36
Gawa: sprawdziłby ktoś?
31 sty 15:40
john2: wygląda ok
31 sty 16:16