geo analityczna
geometrykz: Wyznacz wszystkie wartości parametru m (m ∊ R), dla których prosta o równaniu y=(m−1)x+m+2 ma
dokładnie dwa punkty wspólne z okręgiem o środku S(1,2) i promieniu r=1.
O
1:(x−1)
2+(y−2)
2=1
jakieś pomysły? proszę o wskazówki, niby coś mi świta a nie wiem, jak zacząć
31 sty 15:27
Eve: rozwiaż układ równań
31 sty 15:34
Eta:
1 sposób
podstaw do równania okręgu y−(m−1)x+m+2
i Δ>0
2 sposób
Odległość d środka S od prostej (m−1)x+y+m+2=0 ma być d<r ⇒ d<1
31 sty 15:39
Eta:
2 sposób łatwiejszy w rachunkach
31 sty 15:40
geometrykz: właśnie o tym myślałem i zacząłem tym drugim sposobem, za chwilkę dam znać co i jak
31 sty 15:43
geometrykz: jak zwykle robiłem błąd rachunkowy i wychodziła mi Δ=112, ale teraz jest okej
31 sty 15:49
geometrykz: dziękuję
31 sty 15:49
Eta:
31 sty 16:30